Declarate in mai multe randuri drept noua era in materie de computere, modelele de tip cuantic reprezinta un pas important in evolutia acestor device-uri. Ati indrazni sa spuneti ca singura evolutie se bazeaza pe nivelul incremental si are la baza cateva nuclee de calcul suplimentare insa realitatea este diametral opusa. Nu este vorba despre cateva nuclee in plus la capitolul procesoare si nici de frecvente de calcul sporite, noutatea in cazul unui computer cuantic este tehnologia qubiti.
Ce sunt mai exact qubitii? Nimic altceva decat o metoda de calcul a variabilelor dintr-un sistem binar, prin natura qubitii avand capacitatea de a fi atat 1 cat si 0 simultan.
Google, in colaborare cu NASA Ames, testeaza in aceasta perioada un computer cuantic extrem de puternic, pe numele sau D-Wave 2X. Conform spuselor reprezentatilor celor doi parteneri, D-Wave 2X are o capacitate de calcul cu pana la 100 de milioane de ori mai mare decat orice calculator obisnuit prezent pe piata.
Un computer de aceasta natura foloseste tehnica quantum annealing, algoritmii fiind rezolvati cu o viteza ametitoare. Diferenta de pana la 100 de milioane de ori in favoarea lui D-Wave 2X se raporteaza la cel mai bun procesor din gama Intel Xeon.
Testul a coincis cu utilizarea unui sistem cuantic alaturi de un procesor de tip binar, unul clasic de altfel. Acelasi test s-a repetat folosind aceeasi infrastructura dar cu procesoare cuantice, diferentele fiind cele expuse anterior. Astfel, in urma aplicarii algoritmului Quantum Monte Carlo, asa cum a fost denumit acest test, s-a constatat o diferenta net superioara in cazul procesarii cu ajutorul unui calculator cuantic, lucru care era de asteptat de atfel.
Scopul acestui test am putea spune ca nu este unul pur fantezist si nici menit sa atraga atentia celor care doresc o putere de procesare foarte mare. Este clar faptul ca un computer cuantic devine net superior si are o capacitate de calcul mult mai mare, insa ceea ce este mult mai impresionanta este aceasta diferenta fata de calculatoarele utilizate in prezent.
D-Wave 2X este un simplu exemplu de calculator cuantic, creatorii dezvoltand si alte proiecte similare in acest moment. Google a afirmat prin seful diviziei sale de hardware, John Martinis, faptul ca dezvoltarea unui astfel de prototip este deficitara si destul de costisitoare. Problema intervine atat in cazul investitiilor cat mai ales la nivel de functionare, realizarea unui calculator cuantic perfect functional fiind o sarcina extrem de dificila.
Am aruncat o privire asupa unui calculator cuantic si putem spune ca imaginea ne aduce aminte de vechile calculatoare binare. Daca aveti in minte imaginea de ansamblu a unui calculator la finele anilor ’80, puteti sa va creati mult mai usor o idee despre cum arata un colos cuantic ce dezvolta o putere de procesare impresionanta.