Fie că plantezi compaci, construiești o mică punte de trecere sau un gard, o foreză de pământ poate fi acea unealtă de care ai nevoie pentru a te ajuta să pătrunzi mai rapid în orice tip de sol. Sunt atât de multe modele și tipuri încât poate fi dificil să te decizi care este cea mai buna foreză pământ.
Totuși, când ai deja câteva informații și cunoști toate așteptările pe care trebuie să le ai de la un astfel de dispozitiv, mai e nevoie doar de determinarea câtorva factori ce țin de situațiile în care fei folosi această foreză pentru pământ.
Cel mai important este să ai în vedere dimensiunea găurilor pe care intenționezi să le sapi folosindu-te de această mașină de forat. Un utilaj de forat se poate găsi sub diferite forme, însă tu vei alege în funcție de jobul la care va fi supusă foreza de pământ.
Prin intermediul ghidului informativ de mai jos vă vom prezenta nu doar tipurile de foreze, cât și cele mai importante detalii, pe care e posibil să nu le cunoașteți, referitoare la o mașină de forat. Vom pune mare accent pe modelele practice și economice.
TOP 3 FOREZE PĂMÂNT ÎN 2017
Foreze pământ – tipuri și caracteristici
În principiu, există patru tipuri de foreze, însă nu vom pune accent pe fiecare dintre ele, ci doar pe cele care vă sunt de interes. Ele diferă prin modul în care sunt alimentate sau utilizate sau prin numărul de persoane necesar folosirii utilajului de forat.
Foreză de pământ manuală
Probabil este cea mai simplă foreză existentă. Designul lor minimalist le face să fie foarte ieftine și ușoare. Sunt ideale pentru sarcini mărunte în care vă va fi mai ușor să înlocuiți uneltele obișnuite cu o foreză manuală.
Este perfectă pentru plantarea unor arbori mici sau diverse plante. De asemenea, orice construcție unde ai nevoie de găuri mici e un bun motiv pentru a cumpăra și folosi o astfel de foreză de pământ.
Foreză sau burghiu de pământ cu motor
Acestea sunt manevrate de o singură persoană, iar burghiul nu mai trebuie învârtit manual, deoarece este pus într-o mișcare de rotație de către motorul pe benzina sau electricitate(cablu de alimentare sau baterie).
Sunt foarte utile pentru forajele mai adânci și nu necesită foarte mult efort pentru operarea lor. Sunt mult mai comode și ușor de manevrat chiar și față de cea mai buna foreză pământ manuala. În ciuda prezentei motorului, greutatea lor rămâne mică.
Foreză de pământ pentru două persoane
Are un design similar celor pentru o singură persoană, exceptand prezența unei perechi suplimentare de mânere pentru cea de-a doaa persoană. Sunt destinate unor sarcini mai dificile, pe care nu le poți face cu o foreză pământ manuală sau cu motor pentru o persoană.
Au un motor de doi sau patru timp și e nevoie de două persoane pentru a fi folosită. Dacă ai de gând să forezi mai multe gropi de dimensiuni mari, o foreză de pământ de acest fel este o utilaj de forat perfect pentru a duce la bun sfârșit activitatea propusă.
Puterea de funcționare
Fiind o uneală destul de intens solicitată, puterea este pe măsură. Aceasta diferă în funcție de modul de alimentare. Dacă ai o foreză de pământ electrică, puterea se măsoară în Watti(W), pe când cea a unui burghiu de pământ pe benzină se măsoară în cai putere(CP).
Cea mai bună foreză cu motor electric are o putere cuprinsă în intervalul 1500 – 2000W, rareori apărând acele situații când se depășește acest interval, doar în cazurile în care ai un burghiu profesional.
Burghiurile profesionale se folosesc pentru sarcini mai importante și mai intense, precum găuri pentru introducerea unor țevi pentru alimentarea cu apă. Pentru un gard sau plantarea unui copac se pot utiliza forezele de pământ de maxim 1800 – 2000W.
Cât despre burghiurile de pământ pe benzină, puterea se află în intervalul 2 – 5 CP, cu mici marje de eroare. Pentru munci obișnuite din locuință, cele mai potrivite foreze pământ sunt cele cu puterea de 2.5 – 3 CP.
Funcționalități
Trepte de viteză
Insistăm să punem accent pe viteza de funcționare, respectiv pe treptele de viteză ale unei foreze de pământ motorizate. În cazul anumitor tipuri de soluri, o viteză de rotație mai mare nu ți-ar fi de mare folos, motiv pentru care e bine să ai de ales între cel puțin două trepte de viteză.
Oprire rapidă
Forezele au acum și butoane pentru oprire rapidă a aparatului. Acel buton este poziționat în apropierea mânerului de care trebuie să țină utilizatorul, fiind foarte ușor de accesat. Se folosește în cazurile în care lama de forat intră în contact cu un obiect dur ce ar putea deteriora calitatea lamei sau chiar să strice motorul.
Lățime de lucru
Reprezentată de diametrul burghiului unei foreze pământ. Pentru o foreză cu motor obișnuită sau chiar și una de două persoane, diametrul burghiului cu greu va depăși valoarea de 15cm, ceea ce înseamnă că lățimea maximă de lucru va fi de 150mm.
Sistem de înlocuire a burghiului
Burghiul unei foreze poate fi simplu înlocuit dacă avem o mașină de forat modernă. De obicei, sistemul de prindere presupune utilizarea unui singur element foarte stabil și fiabil care ține lama atașată de partea superioară(motor).
Tot ce trebuie să faci este să desfaci acel sistem de prindere și siguranță, să scoți vechiul burghiu și să îl înlocuiești cu unul nou. Astfel vei avea parte în doar câteva minute, fără a achita un preț care să echivaleze cu costurile unei foreze de pământ noi, de un nou utilaj de forat.
Prețul unei foreze
Vânătorii de oferte la foreze pământ au un avantaj aici, deoarece e foarte ușor să găsești astfel de mașinării la reducere. O foreză profesională nu este deloc ieftină, de aceea e bine să urmărești atent prețurile și să cauți un motoburghiu ieftin.
O foreză de pământ este un utilaj care face parte din categoria mașinăriilor pe care mulți oameni preferă să le închirieze în momentul în care au nevoie de un dispozitiv care să ducă la bun sfârșit sarcinile pe care le poate face un utilaj de forat.
Aspectul și structura
Nu ne referim în mod special la latura estetică, pentru că un burghiu de pământ cu aspect plăcut nu ne va fi de folos dacă nu este și performant. Aici am dori să facem referire exclusiv la modul de utilizare a utilajului în funcție de structura și forma sa.
Există foreze pentru o persoană sau pentru două persoane. Cele destinate unei singure persoane au o singură pereche de mânere. Când vine vorba de un burghiu profesional ce va fi folosit pentru foraje mai adânci și mai extinse, un model dublu(două perechi de mânere pentru două persoane) este cel indicat pentru a fi ales.
Trebuie să iei în calcul aceste aspecte, deoarece structura este responsabilă și de greutatea mașinăriei de forat. Un aparat prea greu s-ar putea să îți facă mari probleme când vine vorba de manevrabilitatea sa.
Dacă ai mai avut experiențe precedente cu un astfel de aparat sau ai aptitudinea de a estima cât de ușor poți manevra o foreză de pământ cu greutate mare, atunci poți achiziționa foarte ușor un model din magazinele online.