Litiu-aer – Un potential inlocuitor pentru bateria tip Li-ion

Baterie Litiu aer

Acumulatorii Li-ion sunt extrem de populari si ii regasim in cadrul majoritatii smartphone-urilor, tabletelor, laptopurilor sau chiar in randul masinilor electrice. Bateriile servesc publicul avid de tehnologie mobila de o buna perioada de timp insa specialistii preconizeaza o inlocuire treptata a tuturor acumulatorilor de acest gen. Cercetatori din cadrul Universitatii Cambridge sustin ca au descoperit o combinatie care reuseste sa inmagazineze cu pana la 90% mai multa energie decat baterie de tip Li-ion, o inovatie care poate schimb radical multe domenii.

Discutam despre un experiment insa unul in care cercetatorii britanici au mare incredere si deja incep sa il mediatizeze. Noua baterie de tip Litiu-aer inglobeaza un electrod cu pori mult mai evidenti confectionati din grafen, un carbon multistratificat alcatuit din portiuni cu grosimea de doar 1 atom. Alaturi de acest electrod se foloseste un mix de aditivi care au rolul de a stailiza reactiile chimice, rezultatul finit fiind unul durabil, stabil si mult mai performant decat solutiile utilizate in acest moment.

Studiile sunt pline de pozitivism din partea cercetatorilor si a persoanelor care au luat parte indirect la acest proiect iar rezultatele pe care le preconizeaza dezvoltatorul tehnologiei sunt mai mult decat imbucuratoare. Se spune ca o baterie Li-aer cu acelasi volum ca una de tip Litiu-ion va reusi sa inmagazineze cu pana la 90%  mai multa energie electrica. Numarul de cicluri de incarcare creste si el la o valoare record, de pana la 2000 de unitati, in urma repetarii procesului nefiind afectata foarte mult capacitatea finita.

Ce inseamna mai exact versiunea de test a acumulatorilor de tip Litiu-aer? Confom cercetatorilor, problemele nu au fost rezolvate in totalitate, drept dovada ca nu s-a propus pana in acest moment lansarea unui produs finit. Acumulatorii Litiu-aer au fost testati exclusiv intr-un mediu de oxigen pur, in aceste conditii fiind foarte posibil ca aerul din atmosfera sa afecteze functionarea datorita unor depuneri pe electrozi.

Stadiul proiectului este unul la inceput fara doar si poate, cercetatorii admitand faptul ca este nevoie de o vasta analiza asupra gasirii unor solutii care sa permita acumulatorilor Litiu-Aer sa aiba un randament optim in atmosfera. In cazul in care evolutia nu se va derula intr-un ritm normal, sansele ca acesti acumulatori sa fie oferiti in varianta comerciala sunt aproape de 0. Totusi, date fiind beneficiile unei asemenea descoperiri, noi avem convingerea ca se vor gasi atat investitii cat si minti iscusite care sa solutioneze potentialele probleme de functionare.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

Niciun comentariu la acest articol

      Lasă un comentariu