Pistoalele cu lipit sunt această lume a prelucrării materialelor, ajutând zilnic la realizarea sau repararea miilor de proiecte ale meșterilor sau gospodarilor ce vor să își facă singuri treburile în gospodărie. Ele pot fi folosite asupra materialelor precum hârtia, lemnul sau chiar metalul.
Un pistol de lipit cu plastic are un preț foarte mic și deseori vine cu batoane din plastic oferite de către producător, făcând din el o unealtă foarte utilă și avantajoasă pentru cumpărători. Vei fi surprins să vezi cât de ușor o vei manevra chiar și la prima utilizare.
Pistoalele de lipit cu baton plastic sunt unelte manuale cu ajutorul cărora poți topi o bucată specială de plastic, folosindu-te de căldura generată prin alimentarea sa cu energie electrică. Plasticul topit rezultat în urma contactului cu căldura, va ieși printr-o gaură a varfului conic al pistolului și va putea fi folosit pentru lipirea a două sau mai multe elemente.
Dacă sunt copii prin zonă sau folosești pistolul asupra unor materiale mai pretențioase, alege un pistol care să funcționeze la temperaturi scăzute(120 de grade celsius). Poți opta și pentru pistoale de lipit cu baton plastic ce ating temperaturi mai mari(190 de grade celsius), fiind o diferență destul de mare între ele.
TOP 3 PISTOALE DE LIPIT CU BATON PLASTIC
Tipuri de pistoale de lipit cu baton plastic
Există două tipuri de pistoale de lipit de acest gen, ambele folosind cam aceeași tehnică, însă singurul lucru ce diferă este modul în care alimentezi dispozitivul cu batoanele din plastic.
Unul dintre ele dispune de un trăgaci, similar cu cel al unui pistol. Pentru un astfel de model, batonul din plastic se introduce în partea din spate a pistolului, urmând ca fiecare apăsare a trăgaciului să inainteze plasticul spre sursa de căldură și mai apoi spre capătul de ieșire.
Celuilalt tip de pistol de lipit cu baton plastic îi lipsește acel mic buton, însă principiul de alimentare este la fel de simplu. Utilizatorul trebuie să împingă manual, cu un deget, batonul de plastic din spate spre vârful pistolului.
Diferența dintre cele două tipuri de pistoale de lipit cu plastic nu este foarte mare, întrucât nu considerăm că vreun posesor al modelului din urmă îi este dificil să manevreze aparatul.
Prețul ca avantaj al pistolului de lipit
Exact, mulți văd prețul unui pistol de lipit cu baton plastic ca fiind principalul său avantaj. Pentru doar câteva zeci de lei sau cel mult 150 de lei poți avea parte de un pistol de lipit electric profesional, care să fie dotat cu diferite accesorii, printre care și batoanele din plastic.
Un pistol pentru lipit poate fi utilizat pentru o infinitate de sarcini și nu este bun doar pentru confecții și pasionații de crafting, cât și pentru repararea obiectelor din propria locuință, fiind ușor de folosit și singurul pe care ți l-ai dori să îl ai la îndemână în situații complicate.
Plasticul topit, contrar asteptărilor, este extrem de puternic și foarte fiabil. Reușește să lipească și unească foarte repede și se răcește imediat. Pentru oamenii cărora nu le place culoarea standard a plasticului topit(lipici), batoanele vin în diferite culori din care poți alege.
Unde poți utiliza pistolul?
Cumpărătorii aleg un astfel de pistol pentru lucrul manual, așa cum era numit în copilărie, mai exact pentru confecționarea, accesorizarea și decorarea diferitelor obiecte realizate din orice material: plastic, metal, lemn, sticlă, cărămidă, etc.
Plasticul e atât de rezistent și durabil încât poate fi utilizat pentru repararea unor obiecte precum un scaun sau o masă. Poți crea foarte ușor folosindu-te de alte obiecte și decorațiuni pentru grădină, precum improvizații de ghivece sau orice altceva.
În cazul în care un pistol de lipit cu plastic ți se pare o unealtă pe care o poți manevra foarte bine și nu vrei să implici alte elemente în proiectele tale, alege batoane de plastic de diferite culori și confecționează câteva decorațiuni exclusiv din plastic.
Materia primă(plasticul) poate fi folosit și pe materialele textile. Sunt persoane care se ocupă cu realizarea de costume speciale pentru anumite evenimente ale anului și folosesc în acest proces un pistol de lipit cu baton plastic.
E foarte simplu să faci costumația să prindă un aspect special prin mici decorațiuni simple pe care să le atașezi textile. Acordă mare atenție temperaturii ridicate a plasticului.
Sfaturi pentru utilizarea în siguranță a pistolului de lipit cu plastic
Plasticul topit ce curge prin vârful conic al pistolului, chiar și în cazul unui model cu setări pentru temperaturi scăzute, încă este extrem de incins. Dacă intră în contact cu pielea ar putea cauza arsuri care să lase urme permanente pe piele.
Asigură-te că acel capăt va rămâne cât mai departe de pielea ta și nu vei atinge lipiciul până când nu ai certitudinea că este rece. De multe ori depinde de stratul de plastic topit, însă în medie durează cam 1 minut până capătă o formă solidă și se răcește.
Lipiciul va continua să curgă din vârful ciocanului de lipit chiar și atunci când nu mai apeși pe buton, deoarece trăgaciul nu face decât să împingă batonul de plastic spre sursa de căldură, timp în care țeava este deja plină cu plastic topit.
Nu lăsa pistolul nesupravegheat și nu îl pune pe suprafața asupra căreia sau pe care lucrezi fără a lăsa o bucată de hârtie sau de carton, deoarece plasticul ce va curge de pe țeavă s-ar putea să fie destul de dificil de îndepărtat.
Alte caracteristici
Diametrul de lipire este o caracteristică importantă a unui pistol de lipit cu baton plastic. Diametrul este o coordonată a capătului prin care iese plasticul topit, reprezentând și diametrul formei cilindrice a lipiciului.
Puterea de funcționare este măsurată în Watti, reprezentând atât consumul de energie electrică al pistolului pe o perioada de 60 de minute de funcționare, cât și energia folosită pentru generarea căldurii, respectiv topirea plasticului.
Nu vă faceți griji în privința consumului, un pistol de lipit având un consum de cel mult 200W pe oră(model ce atinge temperaturi ridicate). Există și modele cu puterea de câteva zeci de Watti. Pistoalele de lipit cu consum mai mare sunt avantajate de faptul că pot să topească mai rapid plasticul.