PREȚ MIC

Pompe submersibile ieftine pentru o apă curată și sănătoasă

Pompele submersibile sunt aparate pe care poți să le folosești în cadrul diferitelor activități atât în propria gospodărie cât și în exterior. Deseori sunt utilizate în grădini, însă pot fi utile și oamenilor care se confruntă anual cu inundațiile și vor să scape rapid de umezeală.

Oricare două pompe submersibile ieftine sau scumpe au cel puțin o caracteristică ce se regăsește printre „specificațiile” amândurora, aceea că ambele ajung să fie puse direct în apă, pe care o extrage și o transferă prin conducta(furtun, țeavă, etc.) de care este atașată.

Există multe diferențe între diferitele tipuri de pompe submersibile, incluzând modelele pentru grădină și cele pentru casă(responsabile de aportul de apă potabilă și menajeră). Pompele submersibile pentru casă stau la suprafața apei și o extrag printr-un furtun.

Din pricina faptului că pompele submersibile iau contact direct cu apa, componentele sale(atât exterioare, cât și interioare) trebuie să fie foarte rezistente și bine protejate în așa fel încât apa să nu le afecteze în timp. Carcasele sunt special concepute pentru ca apa să nu ajungă la motor.

În principiu, toate pompele submersibile funcționează pe baza aceluiași principiu. Ele au o deschidere prin care mașinăria permite apei să intre într-un recipient din care urmează să fie pompata cu ajutorul motorului printr-un furtun.

Totuși, există mai multe tipuri de pompe submersibile realizate pentru a fi folosite în scopuri variate, cu specificații și detalii tehnice tot mai diferite și prețuri mai mult sau mai puțin mici pentru fiecare cumpărător dornic să achiziționeze o pompă submersibilă de adâncime sau una ieftină.

Alegerea pompei submersibile cu preț mic. Ce recomandă Electroclub?

Dacă tot sunt atât de utile pompele submersibile și fără ele nu se poate, categoric trebuie să fim deștepți și să știm de unde să le cumpărăm. Comparăm prețuri, filtrăm calitate în raport cu prețul și tragem linie. Important e ca produsul cumpărat să aibă două însușiri mari și late: să aibă calitatea potrivită (pentru că nu ne cumpărăm așa ceva în fiecare zi, nu?) și să găsim calitatea potrivită la prețul potrivit, adică la un unul mic. Iar dacă materialul este inox, cu atât mai bine.â

Cele mai bune pompe submersibile pentru extragerea apei curate din puțuri și fântâni sunt confecționate din inox. De ce inox? Pentru că inoxul este un material care nu oxidează și care rezistă în timp. Închipuiți-vă ce viață scurtă ar trebui să aibă o pompă submersibilă confecționată din alt material decât inox, într-un mediu tot timpul (cel puțin) umed.

Oamenii neglijează aspectul calitate întotdeauna. Poate din neștiință, poate din cu totul alt motiv. Ideea e că atunci când îți achiziționezi orice fel de produs, trebuie să te interesezi dacă detaliile sunt conform ceea ce vrei tu și mai ales dacă acel produs (cu toate caracteristicile sale) are să dureze cât îți dorești tu să dureze. Tocmai de aceea recomand pompele submersibile ieftine.

Care sunt principalele tipuri de pompe submersibile?

Pompe submersibile pentru apă murdară

pompa submersibila apa murdaraDacă apa pe care inteționezi să o extragi este murdară și vrei doar să o muți dintr-un loc în care nu îți este utilă într-altul, atunci vei avea nevoie de o pompă de apă murdară cu tocător. Face parte din categoria pompelor rezistente, dure, care nu vor întâmpina nicio problema în pomparea apei care conțin murdărie sau alte particule.

După cum deja ați înțeles, aceste pompe submersibile pentru apă murdară se folosesc deseori în cazuri de inundații sau atunci când apa din exterior a pătruns în locuință sau într-o clădire exterioară(magazie, cameră tehnică, etc.).

Aceste pompe submersibile ieftine se mai folosesc și pentru curățarea sistemelor de canalizare. Atunci când cumpărați o astfel de pompă pentru apă murdară, verificați sau întrebați care este dimensiunea maximă a impurităților pe care le poate pompa astfel încât să funcționeze optim.

Deseori producătorul trebuie să menționeze cât de mari ar trebui să fie particulele de murdărie ce se regăsesc în apă.  O pompă de apă murdară cu tocător ar putea fi mai puțin nevoită să acorde atenție totală dimensiunii, din moment ce poate să mărunțească anumite elemente pe care le extrage. Spre exemplu, dacă folosești pompa pentru apa din grădină și există riscul ca aceasta să tragă și plantele, cred că anticipați care este rolul tocătorului.

Pompe submersibile pentru apă curată

Multe tipuri de pompe sunt folosite exclusiv pentru pomparea apei curate. Spre exemplu, acest tip de pompă submersibilă poate fi folosită pentru colectarea apei de ploaie în butoaie sau rezervoare speciale, urmând a fi folosită pentru a uda plantele din grădină.

Pompele submersibile pentru apă curată se folosesc și în situații de urgență, precum inundații sau spargeri ale conductelor locale de apă, însă se pun în practică doar atâta timp cât apa este curată și nu există riscul ca motorul să se defecteze.

Chiar dacă sunt destinate pompării doar a apelor curate, au și ele o limită maximă de murdărie pe care o pot suporta fără a-ți face griji în privința stării de funcționare. Înainte de a o folosi pentru o sarcină de acest gen, citește specificațiile și recomandările precizate de producător în manualul de instrucțiuni.

Pompele submersibile pentru apă curată sunt și cele folosite pentru extragerea apei potabile din puțuri / fântâni. Unele dintre ele nu sunt potrivite pentru apele adânci, deoarece capătul de sucțiune nu e suficient de mare.

Tocmai de aceea sunt frecvent cumpărate și modelele de pompe submersibile de adâncime. În ciuda faptului că cele submersibile sunt toate considerate pompe de adâncime, unele sunt mai eficiente decât altele.

 

Specificațiile tehnice ale pompelor submersibile ieftine

După ce ai stabilit arealul în care vei folosi pompa submersibilă și ai limitat puțin opțiunile din care să alegi un produs, urmează să iei acele modele rămase și să vezi care sunt detaliile tehnice ale fiecăruia. Dar înainte de a citi în amănunt te vei întreba la ce ajută fiecare dintre acele specificații.

Primul detaliu la care am fi tentați să ne uităm ar fi puterea pompei, însă există câteva alte mici lucruri cărora trebuie să le acorzi un nivel de atenție cel puțin la fel de ridicat precum puterii. Dacă ți-au format deja o bază informațională cu aceste cunoștințe îți va fi simplu să cumperi o pompă submersibilă ieftină care să ducă la bun sfârșit toate sarcinile.

Adâncimea maximă de extragere a apei.

pompa submersibilaV-ați prins deja că pompele submersibile au rolul de a transporta lichide de la o locație joasă la una mai înaltă. Înălțimea va fi întotdeauna limitată, însă diferențele pot fi mari de la o pompă la alta. Dacă eviți această caracteristică îți vei da seama cât de importantă e abia atunci când vrei să folosești o pompă obișnuită într-o fântână adâncă și nu vei reuși.

Dacă vrei să folosești pompa pentru a muta apa dintr-un rezervor în altul, ambele aflându-se la același nivel, atunci vei avea nevoie de o pompă submersibilă cu un capăt de extragere de nivel minim. Altfel stă situația când vrei să scoți apa dintr-un beci sau să utilizezi pompa pentru apă potabilă extrasă din puț.

Această capacitate a pompei poartă denumirea de înălțime de refulare. Ce înseamnă asta? Înălțimea de pompare sau refulare a fiecărei pompe submersibile reprezintă și distanța maximă pe orizontală pe care aparatul reușește să pompeze apa.

De asemenea, pentru a alege cea mai bună pompă submersibilă de adâncime, ce se va descurca excelent la capitolul adâncimii apei și debit, trebuie să iei în considerare și debitul de apă în care este pusă pompa.

Debitul de pompare – sau cât de multă apă poate extrage pompa

Reprezintă o rată de extragere ce se măsoară în litri pe ora. Această valoare poate să indice și puterea pompei(a nu se confunda cu puterea motorului). E important să știi care este debitul de pompare în funcție de scopul în care vei folosi pompa submersibilă.

Dacă vrei să pompezi apă dintr-un butoi sau recipient voluminos în care ai colectat apă de ploaie, atunci o pompă cu debit de pompare de aproximativ 1000 litri / oră va fi mai mult decât suficientă pentru a o extrage într-un timp rezonabil.

Pe de altă parte, pentru extragerea apei din fântână sau puț în scopul de a uda plantele din gospodărie sau pentru apa menajeră și potabilă, debitul trebuie să depășească rata de 3000 litri / oră, unele pompe ajugând și la 15000 litri pe oră.

Presiunea folosită pentru pomparea apei

Pentru a ridica apa de la un nivel inferior la unul superior, pompa aplică o presiune asupra sa. Conform specialiștilor, o pompă care este nevoită să ridice apa pe o distanță(înălțime / verticală) de 10 metri are nevoie de o presiune de 1 bar.

În acest fel, vom lua ca exemplu un puț cu adâncimea de 30 de metri de la nivelul solului(sau nivelul unde se realizează curbura furtunului spre direcția orizontală). Pentru această situație e nevoie de o pompă submersibilă de adâncime cu presiunea de 3 bari.

Pentru pomparea pe orizontală(fără ridicare / înălțime), paralel cu solul, pompa are nevoie de o presiune de 0.1 bari pentru fiecare 10 metri parcurși de apă. Calculele se pot adapta ușor pentru fiecare distanță(1 bar pentru 100 de metri, 2 bari pentru 200 de metri, etc.).

Adâncimea de extracție

Atunci când pompa extrage apă dintr-un recipient, nivelul ei scade. La un anumit nivel, zona din care se extrage nu va mai fi în totalitate acoperită cu apă. Acest lucru va conduce la situația în care pompa va absorbi aer, lucru care nu se regăsește printre sarcinile pompei.

Din această cauză pompa submersibilă este special setată să lase în recipientul respectiv un anumit volum de apă pe care nu poate să-l extragă, însă îl va folosi pentru a nu permite aerului să se implice în procesul de absorție.

Adâncimea minimă de extracție reprezintă și nivelul la care pompa este capabilă să funcționeze corespunzător. Dacă vrei să ai o pompă care să golească aproape în totalitate un anumit recipient, vei avea nevoie de o pompă submersibilă de mică adâncime.

 

Producători de pompe submersibile cunoscuți și apreciați

Wasserkonig

Numele poate părea mai puțin sugestiv pentru unii, deoarece brandul Wasserkonig și-a căpătat o reputație doar în domenii mai restrânse, precum producerea de pompe submersibile ieftine și bune. Cert este că se descurcă foarte bine și părerile cumpărătorilor demonstrează acest lucru.

Einhell

Avem în față o denumire mai populară nu doar pentru producerea de pompe, cât și pentru alte zeci de tipuri de mașinării, scule și accesorii. Pompa submersibilă de la Einhell poate fi ieftină, puternică, profesională sau nu, destinată extragerii apei reziduale sau curate.

Ruris

Un producător de pompe submersibile foarte cunoscut și apreciat, care excelează și pe alte planuri, precum motofierăstraiele(vezi mai multe detalii), motocoasele, mașinile de tăiat iarba și multe alte aparate pentru casă și grădină.

Karcher

Karcher poate suna familiar celor ce au cumpărat recent un aspirator profesional, deoarece Karcher este unul dintre cei mai mari producători de echipamente pentru curățenie. În timp ce și pompa submersibilă poate fi folosită pentru curățarea anumitor zone pline cu apă murdară și nu numai, pompele lor rămân o soluție excelentă, economică și eficientă.

Pompa submersibila de drenaj apa
01:02
Submersible Pump
01:04
Pompa submersibila pentru apa
01:04
How to use a Submersible Pump
02:56
How submersible motor works
11:18

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

Niciun comentariu la acest articol

      Lasă un comentariu