Uber este una dintre aplicatiile care a facut inconjurul lumii in acest an, un mod prin care fiecare dintre voi poate beneficia de aportul unui sofer care sa il transporte intr-o anumita locatie din orasele partenere. Concret, in acest moment, Uber este considerata drept cea mai populara aplicatie de ride-sharing din Romania si nu numai, cota sa de piata fiind mai mare decat cea a unei companii de renume din industria auto precum Ford sau Honda.
Aplicatia este cu atat mai impresionanta cu cat ea reuseste sa atraga un numar foarte mare de investitori, de la persoane fizice si pana la alti colosi ai momentului. Surse din interiorul site-ului PhoneArena indica faptul ca s-a promovat o noua serie de negocieri intre detinatorii aplicatiei si potentialii investitori, cifrele mentionate fiind de-a dreptul ametitoare: peste 60 de miliarde de dolari.
Pentru perioada imediat urmatoare, aplicatia si serviciul de ride-sharing Uber doreste sa atraga fonduri de 2.1 miliarde in vederea efectuarii unor operatiuni de imbunatatire. Cifrele impresioneaza atat prin prisma valorilor cat mai ales prin prisma rapiditatii prin care acestea ajung sa fie atasate aplicatiei Uber.
Un calcul relativ simplu ne indica faptul ca acest serviciu de ride-sharing, unul nou si fara o baza solida ca business pe piata, a reusit sa ajunga la o cota fantastica, una mai buna decat doi dintre principalii producatori de autoturisme din lume.
Ford, divizie detinuta de General Motors, are o cota de piata de aproximativ 30 de miliarde de dolari, intreaga companie americana fiind cotata la 56.4 miliarde de dolari.
Un alt exemplu care poate ajunge drept comparatie cu valoarea aplicatiei Uber este Honda, colosul nipon avand si el o valoare estimata la maxim 55 de miliarde de dolari. Pe de alta parte, Uber este o companie noua care se bazeaza mai degraba pe cifre fictive si potentiali investitori, atat General Motors cat si Honda avand active care depasesc sumele detinute de boardul executiv al celor de la Uber.
Ca incasari efective, Uber nu sta deloc rau si ne demonstreaza faptul ca trendul acestui tip de serviciu este unul ascendent. In 2013, Uber reusea sa incaseze aproximativ 100 de milioane de dolari, anul trecut cifrele depasind pragul de 2 miliarde de dolari. Nu consideram cresterea ca fiind neaparat un etalon, insa daca raportul s-ar pastra, in 2015 Uber ar deveni una dintre cele mai de succes companii din lume, cu cifre care se pot apropia de ordinul a 60-70 de milarde de dolari.
Edit: Se pare ca Microsoft ar fi acordat mare interes aplicatiei de ride-sharing Uber si ar fi investit deja o suma importanta: 100 de milioane de dolari.