Sunt cateva companii extrem de vechi in domeniul ceasurilor care par a se simti amenintate de noile tendinte: smartwatch-urile. Swatch este una dintre ele, compania elvetiana deruland un amplu proiect de achizitionare a patentelor care sa le permita accesul la informatii extrem de importante din domeniul ceasurilor inteligente.
Sunt numai putin de 173 de patente pe care Swatch le detine in acest moment si care au legatura cu componenta si functionarea ceasurilor smart. Concluzia noastra pare a avea doua ramuri: fie Swatch se pregateste sa vanda aceste patente pe bani foarte multi, fie isi doreste sa intre in rand cu ceilalti producatori de smartwatch-uri si sa isi lanseze propria sa gama.
Tindem sa credem ca a doua varianta este mai viabila, istoria de peste 32 de ani a companiei atarnand destul de greu in aceasta ecuatie. Swatch a avut o prima tentativa de a crea un ceas inteligent, model lansat chiar in acest an dar cu rezultate foarte slabe. Ce-i drept, Swatch Bellamy este mai degraba un hibrid, un ceas clasic cu un sistem NFC care nu ofera mare lucru utilizatorilor.
Avand un esec la activ, Swatch a decis sa aprofundeze acest domeniu si sa iasa la rampa cu un model extrem de competitiv. Aceste patente care nu sunt folosite in clipa de fata nu fac nimic altceva decat sa starneasca diverse zvonuri, cel mai probabil fiind acela de lansare a unui Swatch inteligent in perioada urmatoare.
Un argument si mai solid este o conferinta de presa a lui Nick Hayek, cel care conduce in acest moment compania Swatch. Acesta si-a aratat dispretul fata de companiile noi care au intrat pe piata ceasurilor odata cu lansarea unor modele smart ce au indreptat o buna parte a clientilor obisnuiti de ceasuri clasice catre modelele mult mai performante si mai avangardiste.
Nick Hayek, in pofida faptului ca si-a declarat de mai multe ori pasiunea pentru ceasurilor clasice, indeosebi pentru cele elvetiene, continua sa colecteze patente prin care spera sa readuca gloria celor de la Swatch pe piata de profil. Iar daca adaugam succesul avut de TAG Huer, un producator de ceasuri de lux care a acces deja pe piata smartwatch-urilor printr-un model elegant, de lux am putea spune, Swatch chiar pare sa se gandeasca tot mai serios sa isi schimbe strategia din mers.
TAG Huer este una dintre companiile care nu detin patente dar care a reusit sa isi construiasca acest model de ceas SMART de lux folosind in exclusivitate piesele celor de la Intel. Atat Intel cat si ARM sau Microsoft sunt deja profitabile prin vanzarea patentelor catre companiile producatoare de ceasuri, niciuna dintre ele nedorind sa se implice(inca) in lansarea propriului ceas inteligent.
Asadar, Swatch tinteste sus si doreste sa lanseze un smartwatch sau doreste de fapt sa preia modelul de business Intel sau Microsoft cumparand si revanzand aceste patente?