UTIL

Tipuri de fierăstraie electrice

Despre fierăstraie

Încă de acum câteva sute de ani se foloseau diferite unelte similare ca structură cu fierăstraiele, fiind folosite pentru tăierea lemnului sau a unor materiale mai dure, întrucât să capete o formă sau o dimensiune adecvată anumitor nevoi.

În prezent, puterea acestor mici mașinării destul de mici este suficientă cât să nu întâmpini probleme, cel puțin la nivel de prelucrare a lemnului. Există fierăstraie mult mai eficiente pe care să le folosești pentru obiecte mult mai dure.

Fierăstrăul obișnuit, de mână, este de departe cea mai sugestivă unealtă a acestei categorii de produse și acea invenție despre care se poate spune ca a schimbat lumea. E genul de unealtă care să-ți spună că e cazul să capeți ceva condiție fizică chiar și pentru a tăia o mică bucată de lemn.

.

fierastrau pendular

Fierăstrău pendular

Dacă ai avut vreodată nevoie în gospodărie de acea unealtă care să te ajute să tai lemnul sau chiar policarbonatul într-o anumită formă, e cazul să știi cât de utilă poate fi această mașinărie numita fierăstrău pendular.

Pentru orice curbură sau decupare în formă circulară, pendularul unul dintre putinele fierăstraie capabile de așa ceva. Pe de altă parte, pentru o tăietură în linie dreaptă îți recomandăm să lași acest aparat deoparte și să citești scurta descriere a următorului tip de fierăstrau electric.

.

fierastrau circular de mana

Fierăstrău circular de mână

Există două tipuri de fierăstraie circulare, însă acestea sunt detalii despre care ar fi bine să citiți aici. Acestea diferă prin poziția motorului față de lamă, cât și prin felul în care utilizatorul folosește fierăstrăul pentru a tăia, dupa cum am spus, în linie dreaptă.

Unul dintre aceste tipuri are motorul în partea stângă, la fel și mânerul, motiv pentru care e mai ușor de urmărit linia de tăiere prin abordarea acestei structuri. De asemenea, e mai puțin probabil să apară fenomenul de kickback din cauza poziției mânerului.

.

fierastrau cu masa

Fierăstrău circular de masă(cu banc)

Reprezentat de o masă metalică din mijlocul căreia iese o roată dințată, mai precis o pânză de fierăstrău obișnuit cu rol de tăiere. Deși fierăstrăul circular de mână oferă mai mult confort ca urmare a dimensiunilor mici, puterea este în favoarea celui cu banc.

Sunt excelente pentru a fi folosite în atelierele specializate în prelucrarea lemnului, dar pot fi la fel de simplu folosite și de un gospodar în propria locuința. Deși nu este portabil, e atât de versatil încât poate fi considerat unul dintre cele mai bune fierăstraie electrice.

.

fierastrau sabie

Fierăstrău sabie

Mic, practic, ușor de folosit și pregătit pentru a te ajuta să termini lucrarea în cel mai scurt timp. Vrei să tai rapid o bucată mică de lemn, plastic sau alt material cel puțin la fel de dur precum cele deja enumerate? Nimic mai simplu, ia-ți un fierăstrău sabie.

Unele dintre ele nu sunt chiar atât de mici și se aseamănă foarte mult cu o drujbă în miniatură, mai puțin puternice însă cu siguranță mult mai utile pentru tăiere unor bucăți mici de lemn pentru care nu s-ar merita efortul de a cumpăra sau utiliza un motofierăstrău.

.

fierastrau cu lant

Fierăstru cu lanț

Sau mult prea cunoscuta drujbă electrică(motofierăstrău), reprezintă o mașinărie ce poate fi foarte ușor de folosit în grădina oricărei gospodării pentru tăierea lemnului. Poți folosi un fierăstrău electric cu lanț atât pentru copaci, cât și pentru prelucrarea lemnului într-un atelier.

Cel puțin atâta timp cât ne limităm la o grădină obișnuită, nu există foarte multe alte fierăstraie electrice care să poată să îl înlocuiască pe cel cu lanț. Deși nu sunt considerate drujbe profesionale din cauza alimentării electrice, orice gospodar iscusit ar trebui să dețină una.

.

fierastrau oscilant

Fierăstrău oscilant

Ca structură, l-am putea asemăna foarte ușor cu un flex(vezi aici detalii), doar că în loc de pânza circulară de tăiere găsim o mică lamă ce nu se învârte, ci trece prin mișcări oscilatorii care contribuie la tăierea lemnului sau a altor materiale.

Sunt puternice doar atâta timp cât de limităm la un volum redus de tăiere. Ceea ce le face să fie eficiente este numărul de vibrații(oscilații), ce poate ajunge și undeva la ordinul a 20.000 de oscilații pe minut.

Pasionat de tehnologie, Electroclub.ro reprezinta locul in care analizez si imi expun opinia despre aparatura electronica si electrocasnica. Aici veti citi ghiduri utile, sfaturi despre cum sa alegeti cele mai potrivite aparate electronice, IT sau electrocasnice pentru uz personal sau pentru acasa.

Niciun comentariu la acest articol

      Lasă un comentariu